Vzroki za srčno popuščanje

Srčno popuščanje nastane zaradi trenutnih ali preteklih zdravstvenih težav, ki poškodujejo ali preobremenijo srce.


Srčni infarkt

je najpogostejši vzrok SP. Pri tem se ena od arterij srca povsem zamaši in prepreči oskrbo, kisik in hranila določenemu delu srčne mišice, kar povzroči odmrtje tega dela. Preostali del srca mora sedaj delati močneje, da nadoknadi izgubo in s tem preobremeni srce.


Bolezen koronarnega žilja.

Pri tem ena ali več žil srca postanejo zožene zaradi maščobnih s holesterolom polnih oblog v steni žile. To povzroči zmanjšan pretok krvi in s tem manjšo oskrbo s kisikom in hranili določenemu delu srčne mišice in je vzrok za nastanek prsne bolečine (angina pektoris). Vse to lahko preprečujemo ali upočasnimo s spremembami v načinu življenja in ustreznim medicinskim zdravljenjem.


Visok krvni pritisk

povzroča, da mora srce delati močneje za zagotavljanje normalnega pretoka krvi. Neuravnan visok krvni tlak poveča verjetnost za nastanek SP. Povišan krvni tlak je možno uspešno zdraviti.


Bolezni srčnih zaklopk, bolezni srčne mišice in vnetja ter pripojene okvare srca.

Pri nepravilnostih zaklopk se te ne zapirajo in/ali ne odpirajo dovolj pri vsakem srčnem utripu. Zato mara srce delati močneje, da zagotovi pretok in ponovno je možnost nastanka SP večja. Bolezni mišic srca spremenijo samo strukturo srca. Srce postane zadebeljeno, bolj togo in se razširi. Vnetja navadno povzročijo razširitev srca, pri prirojenih napakah pa votline niso bile pravilno razvite ali pa so pretoki v srcu in njegovi okolici spremenjeni ali blokirani to ponovno povzroči težje in preobremenjeno delovanje srca in vodi v SP.


Pljuča, ledvice.

Če imate pridruženo pljučno bolezen, to pomeni manj kisika v žilah in srce mora delati močneje, da zagotovi zadostno oskrbo telesa in se postopno izčrpava. Pljučne bolezni navadno bolj okvarijo desno polovico srca, kar povzroča otekanje trebuha in okončin. Pri ledvičnih obolenjih se izločajo hormoni za zadrževanje vode in soli, ki zastaja v telesu tudi če je v telesu višek tekočin in vodi v vse večje otekanje. Med druga obolenja, ki tudi vodijo v SP sodijo še: slabokrvnost, vnetja, nepravilni ritmi, prekomerno delovanje ščitnice in sladkorna bolezen.